Ще Ви запознаем с няколко интересни факта от историята на стъклото, които сме сигурни, че не знаете. Толкова сме свикнали със стъклото около нас, че изобщо не се замисляме, откъде е дошло, винаги ли е било толкова употребявано от хората, как се е  променила технологията на производството му от древността до наши дни. Ще се опитаме да Ви запознаем с най- старите известни данни за стъклото и сами ще си отговорите на въпроса колко старо е всъщност стъклото и колко много се използва.

Исторически факти за стъклото:

  1. За първи път стъклото е използвано от финикийците около 5 000г. пр. Хр.Те са го употребявали основно като глазура на керамични изделия. Откриването на стъклото е станало абсолютно случайно, според намерените от този период летописи. При пренасянето на каменни късове, финикийците ги нагряли, за да могат да си стоплят върху тях храна. Те обаче не се нагрели, а се разтопили и потекли по пясъка. Това дало идея на финикийците да започнат да ги използват за доста неща.
  2. Най-старите стъклени предмети, които са достигнали до нас датират от 3500г. пр. Хр. Открити са стъклени мъниста на тази възраст на територията на Месопотамия и Египет.
  3. Най-старите инструкции проследяващи процеса за добиване на стъкло са от 650г. пр. Хр. Ръководството представлява изрисувани плочки, на които са изобразени стъпките за получаването на стъкло.
  4. За първи път римляните използват стъклото за покриване на прозорците през 1 век пр. Хр. Преди това помещенията са проектирани с много малки прозорци, които лесно могат да се затворят с кожа или килим, но така не се позволява на светлината да влиза във вътрешността им. С изработването на първите прозорци от стъкло, се поставя началото на една революция в строителството, защото се осъзнава, че стъклото позволява стаята да се осветява и същевременно я изолира много по-добре от един закачен килим, например. Стъклените прозорци през 1 век пр. Хр. са лукс, който могат да си позволят само богатите патриции.
  5. През 1 век пр. Хр. египтяните откриват начин за изработване на предмети от стъкло, който се установява като единствен за повече от 2 хиляди години. Технологията е известна като ръчно раздуване на стъклото, доста е трудоемък и опасен, но за времето си е едно революционно откритие, практикувано до скоро.
  6. Докато древните народи толкова много са употребявали стъклото за производството на всякакви предмети, в Европа чак през 11 век започват да се използват стъкла за затваряне на прозорци. Близо 12 века след откриването на това предназначение на стъклото, населението на Европа все още е затваряло прозорците си с кожи. За първи път в Англия се използват стъклата, като средство за изолиране на студа и недопускането му в помещението, чрез поставянето им в отворите на прозорците.
  7. Венеция и по-скоро остров Мурано се превръща в средище на стъкларския занаят, като там се произвеждат уникални предмети от стъкло. От 12 век до ден днешен има потомствени стъклари, които изработват изключителни предмети от стъкло, нямащи еквивалент в цял свят.
  8. На остров Мурано през 15 век започва да се изработва първият истински кристал в света. Материалите за неговото добиване са  кварцов пясък и пепел от водорасли.
  9. Светът близо 2 000 години произвежда стъклени предмети по технологията открита от египтяните през 1 век при. Хр.- ръчно раздуване на стъклото. През 1900г. на това се слага край, след изобретяването на първата машина за производство на стъклени бутилки, дело на американския инженер Майкъл Оуенс. Това е революция в стъкларския свят и се слага началото на масовото производство на стъклени предмети и използването им като опаковки в хранително-вкусовата промишленост, поради отличните изолационни свойства на стъклото.